Förenade företagen ikon

Vingårdar Skåne

Sandskogens Vingård

Besökadress
Saltviksvägen 17,246 32,LÖDDEKÖPINGE
Bilder
Verksamhetsbeskrivning

Vingårdar i Skåne. Välkommen till Sandskogens Vingård.

Vinstockarna 2005 planterades en testrad med tre sorters vinstockar.

Två sorters blå druvor, Rondo och Leon Millot och en grön druva Phönix. Då testet slog väl ut planterades 2006 ytterligare 150 stockar av ovanstående sorter.

2007 kunde en liten skörd tas ut för test av framställning vin av Rondo och Phönix. Leon Millot behöver ytterligare år för etablering av stockarna. Rondo är den sort som växer till kraftigast.

2008 kunde skörd tas ut från alla sorterna. Fortfarande är Rondo den sort som ger mest men även Phönix gav ett bra utbyte.

2009 var ett bra år för våra sorter varför ett ganska bra skörderesultat kunde tas på Rondo, Phönix och även Leon Millot.

2006 planterades även en provstock av en grön druva (Solaris) och 2008 kunde det skördas en liten mängd för test. Detta är en frisk och starkväxande sort.

2010 planterades ytterligare 35 stockar av Solaris.

2010 blev inget bra år för vinodling med sen vår och tidig höst och mycket regn i augusti.

Från Sydsvenskan:

"Löddeköpinge. Det blir en bra druvskörd i år. Vädret har varit optimalt för de skånska vinodlarna. Säsongen började varmt och det har inte fallit så mycket regn. Håller nu temperaturen bara i sig kan de skånska vinskördarna bli riktigt bra i slutet av september och början av oktober.

För Sven-Ove och Mari-Ann Nilsson, två pensionärer som bor i Lödde sandskog, är det mycket arbete som väntar när skörden ska klaras av. 200 vinstockar har de nu, och allt ska plockas för hand. När stockarna har vuxit till sig, efter fyra till fem år, ger de en liter vin vardera, men i år räknar paret Nilsson med att få ut femtio liter.

– Förra året fick vi 25 liter och året innan nästan inget, säger Sven-Ove Nilsson, som har skickat in flaskor från fjolårets skörd för bedömning inför nästa helgs årsmöte med svenska vinodlareföreningen. Vinet kvalitetsgranskas och bedöms.

– Det är lite nervöst. Man kan få diplom eller medalj, och vi hoppas ju så klart på det, säger Sven-Ove Nilsson.

Sandskogens vingård, som paret Nilssons vinodling heter, har ännu inget godkänt vineri. De tillverkar vin för husbehov, men har planer på att sälja sitt eget vin – om riksdagen ger tillstånd till gårdsförsäljning för de svenska vinodlarna. Den frågan ligger nu i regeringskansliet, men åsikterna i regeringen går isär och det är osäkert om det blir något förslag.

– Vi vill ha det mer som en turistgrej, men vi tänker inte odla för att sälja på Systembolaget. Vi är för små för det och har inte de volymerna som de vill ha, säger Mari-Ann Nilsson, som ser framför sig hur besökarna guidas runt bland vinstockarna, smakar druvor från ätbara klasar längs med staketet som håller rådjuren borta, och som avslutning på besöket köper med sig en flaska hem av gårdens egenproducerade vin.

Allra trevligast vore att kunna erbjuda provsmakning av den egna gårdens viner, men i Sverige är det inte tillåtet, om man inte har utskänkningstillstånd.

Sven-Ove och Mari-Ann Nilsson har rest mycket till vingårdar i södra Europa och de tror att vingårdsbesök skulle kunna bli en turistattraktion för Skåne, Halland, Öland och Gotland, där vinodling förekommer i lite större skala.

– Det vore ju roligt om svenskarna kunde göra vingårdsbesök i sitt eget land, säger Sven-Ove Nilsson."

Mer info hittar ni på www.sandskogensvingard.se

Övrigt
Slogan
Välkommen till Sandskogens Vingård. Vingårdar i Skåne
Specialitet
Vingårdar i Skåne

Län Skåne län

Kommun Kävlinge

E-post sandskogensvingard@gmail.com

Telefon 0705-417429

Hemsida http://www.sandskogensvingard.se